Smakelijk Afscheid: van prosecco tot picknick

Eten? Daar hebben de nabestaanden niet veel aandacht voor in de eerste dagen na een overlijden.

Tegelijkertijd horen voedsel en drank bij een goed verzorgde uitvaart, zeker voor gasten die een verre reis hebben gemaakt om de laatste eer te bewijzen. Onder het motto “Smakelijk Afscheid” neemt Culinair Verantwoord alle zorgen op dit gebied uit handen van de nabestaanden.

Culinair Verantwoord verzorgt meer dan de catering tijdens de uitvaart, maar ook in de periode daaromheen. “Vroeger kwamen buren thuis eten brengen na een overlijden, nu kunnen wij daarvoor zorgen,” zegt Gijs Jeulink. “Elk afscheid is iets persoonlijks, dat geldt dus ook voor de rol die eten en drinken daarbij spelen. Het gaat om stilstaan bij wat geweest is. Iedereen doet dat op zijn eigen manier en zo is het vanzelf eerbiedig.”

Wie voor of tijdens de uitvaart iets heel speciaals wil presenteren kan met de inzet van Smakelijk Afscheid terecht bij Culinair Verantwoord. Voor elk tijdstip van  de dag zijn arrangementen en maatwerk mogelijk. Culinair Verantwoord gebruikt lokale producten en zoekt steeds naar de duurzaamste manier van werken. Op het menu staan streekproducten als Amersfoortse keitjes, crostini met Treekerham en chocoladelolly’s met praline van Leusder Spul. Zuivel komt van landwinkel De Kopermolen in Leusden, leverancier van vlees is Jan Dirk Zonnenberg en bakker Ted Tammer tekent voor het broodassortiment. De groenten zijn afkomstig van boerderijen rond Amersfoort en vis heeft het MSC-keurmerk.

Als er voorafgaand aan de uitvaart thuis een ontvangst is, zorgt Smakelijk Afscheid ook daar voor toepasselijke spijs en drank. “Mensen die van ver komen, hebben bijvoorbeeld behoefte aan koffie en een broodje. En natuurlijk ruimen we ook op, het huis blijft schoon achter. Onze totaalverzorging in de hele periode rond het afscheid richt zich op mensen iets anders willen.De nabestaanden kunnen zich helemaal richten op de voorbereiding van de afscheidsceremonie.”

Bij Culinair Verantwoord is in principe alles mogelijk. Fingerfood, wraps, een kaasplateau, maar ook een Mexicaans assortiment van hapjes of een stamppotbuffet. Nog eenmaal het glas heffen als de overledene naar de laatste rustplaats is gebracht? Dat kan een waardig slot zijn. Picknicken? Waarom niet? “Iedereen kan afscheid nemen op zijn eigen manier. Dan blijft er een goede herinnering achter, eervol en waardevol. En niemand hoeft met honger naar huis.”

Bron: Rusthof achter de schermen.